
Kto jest szczęśliwy, ten częściej parska
12 lipca 2018, 11:21Konie więcej parskają, gdy dobrze się czują.

Wysoko przetworzona żywność skraca życie
12 lutego 2019, 08:52Szeroko zakrojone francuskie badania wskazują na związek pomiędzy konsumpcją bardzo wysoko przetworzonej żywności, a ryzykiem śmierci. Badaniami objęto dziesiątki tysięcy osób, których dietę monitorowano w latach 2009–2017. Okazało się, że spożywanie gotowych pokarmów, takich jak np. zakupionych w supermarketach gotowych dań, które wystarczy podgrzać, umiarkowanie zwiększa ryzyko zgonu.

Nie mają lepszego powonienia
27 kwietnia 2010, 08:32Studium Mathilde Beaulieu-Lefebvre z Uniwersytetu Montrealskiego obaliło mit o wyostrzonym zmyśle powonienia osób niewidomych. Okazuje się, że niemożność posługiwania się wzrokiem sprawia, iż ludzie po prostu zwracają większą uwagę na to, jak postrzegają zapachy.

Antybiotyki sprzyjają zarodźcom
23 stycznia 2015, 13:53Jeśli komar pożywia się krwią przyjmującej antybiotyki chorej osoby z malarią, rośnie prawdopodobieństwo zarażenia owada pierwotniakami.
Sprzedano rewolwer, z którego Verlaine postrzelił Rimbauda
1 grudnia 2016, 11:54Na aukcji w Paryżu za 434,5 tys. euro sprzedano broń, z której po kłótni Paul Verlaine postrzelił w 1873 r. Arthura Rimbauda. Wg Christie's, cena, jaką udało się osiągnąć, ponad 7-krotnie przewyższała wstępne szacunki.